تلاش بیهوده چیست و چگونه باید از زندگی حذف شود؟
زمان برای همه، از پیر تا جوان، زن و مرد، توانگر و درویش، به یک اندازه است. ولی یکی همهاش در حال دویدن است و دیگری با تلاش کمتر، بیشتر به دست میآورد. اگر عواملی مثل رانت و شانس را کنار بگذاریم، کسی که در زمان مساوی، کمتر به دست میآورد تلاش بیهوده میکند.
تعریف تلاش بیهوده
مغز انسان در تکاملی که داشته است هنوز درگیر کارهای کوتاه و ساده است و از کارهای سنگین و دیربازده فرار میکند. اگر کارهای زیادی را برای یک روز جمع کنید، مغز حالش بد میشود و تمام انرژیاش را به کار میگیرد تا از زیر کارها در برود. همین فرار به عدم تمرکز میرسد و بازدهی را کم میکند. یعنی کارهایی که برای آن روز تنظیم کردهاید انجام نمیشود و تازه کارهای فردا هم اضافه میشود و این چرخه معیوب ادامه پیدا میکند.
مثال اول از تلاش بیهوده
دانشجویانی که با دوستان به کتابخانه شبانهروزی میروند و هر ساعت به هوای جواب دادن به موبایل یا خوردن چای و قهوه با دوستان به گپ و گفت مشغول میشوند.
مثال دوم از تلاش بیهوده
دانشجویانی که همبرگر به دست جلوی تلویزیون مشغول نوشتن تکلیفی می شوند که چند ساعت بعد باید تحویل دهند. در این دو مثال، دانشجویان اطراف خود را با چیزهایی پر کردند که حواسشان را پرت میکند. فکر میکنند که دارند کار میکنند ولی در واقع تلاش بیهوده میکنند.
راهکار برای کاهش تلاش بیهوده
دانشجویان موفق، برای هر کاری زمان خاصی در نظر میگیرند و آن کار را در آن زمان مشخص تمام میکنند و تا آن کار تمام نشود، حتی به موبایل دست نمیزنند. وقتی که کار تمام شد، وقت کافی برای تفریح و گپ و … دارند. فرمول موفقیت را قبلا گفته بودیم. با توجه به آن فرمول، در اینجاکاهش تمرکز، میزان کار واقعی که انجام میشود را کم میکند.
شدت تمرکز × زمان انجام کار = میزان کار انجام شده
تکنیک جلسه فشرده
دانشجویی که همه نمرههایش الف است وقت بیشتری ندارد ولی میتواند شدت تمرکزش را روی کاری که دارد انجام میدهد بالا ببرد و در زمان ثابت کار بیشتری انجام دهد. در واقع دانشجوی درسخوان کمتر از دانشجوهای دیگر درس میخواند.
علاوه بر تمرکز بالا، دانشجوی درسخوان بجای اینکه سه ساعت پشت سر هم درس بخواند، سه بار در روز، هر بار یک ساعت ولی شدید و فشرده درس میخواند و محتوایی که آماده کرده است را عالی یاد میگیرد و بقیه روز آزاد است تا به کارهای دیگر و تفریح خود برسد. فکر نکنید کار سادهای ست. برای این کار باید مدیریت زمان داشته باشید و بتوانید خوب تمرکز کنید. باید بتوانید کارهای خود را طوری تنظیم کنید که فرصت کافی بین آن جلسات فشرده داشته باشید و انرژی از دست رفته را به دست آورید.
مبارزه با طفره روی
در ضمن باید بتوانید بر وسوسه به تعویق انداختن غلبه کنید چون اگر نتوانید کاری را که برای زمان خاصی تنظیم کردید انجام دهید که برنامهریزی به درد نمیخورد. برای اینکه بهترین نتیجه را به دست آورید باید یاد بگیرید که هر کاری را در چه وقتی از روز، به چه مدت، در چه جایی انجام دهید.
انگیزهنامه چیست و چگونه نوشته میشود؟
چگونه خوانایی مقاله را افزایش دهیم؟